Hogyan ismerkedjek?

 

Ismerős közhelyek: csak add magad, légy természetes, idővel összejön. Sokszor az lehet az érzésed, hogy mégsem. A következő cikkben arra vállalkozom, hogy hasznosítható tanácsokat adjak ismerkedéssel kapcsolatban. Zala Márton pszichológus, szexuálszakpszichológus írása.

 

Ismerkedés

Kissé idegenkedve állunk az ismerkedéssel. Nincs rá társadalmi konszenzus, rítus. Elméletileg mérhetetlen lehet a szabadságunk: bárhol lehet ismerkedni, gyakorlatilag bárkivel. A kötöttségek teljes hiánya sokaknál ellentétes eredményre vezet: a mindenhol sehol lesz. A családokban általában erről sincs szó, az iskolában hasonlóképp, a filmekből lehet példát venni, de nem az igazi. Akkor hogy? Marad a Tinder?

 

Először is fontos, hogy tisztában legyél önmagaddal! Gondolkodj el rajta, miben vagy jó, értékes? Mire vagy büszke? Mit szerethet benned a leendő párod? Gondolom most azt gondolod, hogy jól feladtam a leckét. (Akik hozzám fordulnak, általában így éreznek.) Csak nyugi. Van rá pár napod. Gondold végig!

 

Fontos azt is körvonalaznod, hogy milyen párt szeretnél. Indulhatunk külsőségek felől de gondolkozhatunk személyiségben is. Olyanra vágysz amilyen te vagy? Épp az ellentétedet keresed? Kivel érzed jól magad? Fiút keresel vagy leányt? Mi az ami megfog valakiben? Erre sem kell rögtön válaszolni. Ráérsz. Szemlélődj, kutass az emlékeidben!

 

Össze-vissza gondolkodsz magadról, egy álombéli párról, mire jó ez? A válasz egyszerű: tudod, hogy te mennyire értékes vagy, mit tudsz adni a kapcsolatodban, és tudod, hogy milyen párra vágysz. Így ha megpillantod, egyszerűen csak szóba kell elegyednetek.

 

Az megvan, hogy a „bocsi mennyi az idő?”-ből is lettek párkapcsolatok? Te hány jobb dumával tudnál előrukkolni?

Pro tipp: kezdd azzal, hogy miért mentél oda a kiválasztottadhoz! „Szia! Azért jöttem hozzád, hogy elmondjam tök menő ez a csíkos pulcsi/én is épp ezt a könyvet akartam olvasni/mókás ez a sapka/szívesen hariznék a szendvicsedből de inkább add meg a telefonszámod!”

Van cikis helyzet?

Tökre nincs! Maximum elnevetitek magatokat. Vagy ami még jobb, összeismerkedtek.

Fontos, hogy ne vedd homlokráncolóan komolyan magad! Csak lazán, mosolygósan.

 

Lányok is kezdeményezhetnek?

A konzervatív szemlélet ezt inkább a fiúk terepének gondolja, ezért sokan idegenkednek tőle. Ugyanakkor, ha a szíved azt diktálja, hogy te tedd meg az első lépést, ugyan miért ne? Itt nincsenek igazi szabályok.

 

Jelen cikk az Ifjúsági Lelki Elsősegély oldalán jelent meg.

 

Zala Márton
pszichológus, szexuálszakpszichológus
http://zalamarton.hu

Have a question?

Error: Contact form not found.