A semmibe vezető Tinder-randik – Miért szexelnek kevesebbet a mai fiatalok? – kivonat

Pornónéző társadalom

Kérdés, hogy mennyire igazak a fenti megállapítások a magyar fiatalokra. Nálunk is készülnek a szexuális életre vonatkozó kutatások, még ha nem is olyan mennyiségben, mint az Egyesült Államokban. Zala Márton szexuálpszichológus szerint a világ annyira kicsivé vált, hogy bizonyos trendek mindenhol megjelennek a szexualitásban is. „Az okostelefonok, az széles sávú internet mindenhol hozzáférhetőek, a felnőtté válás mindenhol későbbre tolódik, az elköteleződéstől való félelem és a semmibe vezető Tinder-randik Magyarországon is ismert jelenségek” – mondja. 
Utóbbival szerinte az a fő probléma, hogy egy „igazi randi” összehozásával szemben, amikor egy kinézett embert igyekszik becserkészni valaki, itt hatalmas, vagy hatalmasnak tűnik a választék. Ez pedig azt az illúziót kelti a felhasználóban, hogy mindig jöhet egy jobb, vonzóbb, hozzá illőbb partner. „A felhasználók elvesznek a kínálatban, és ezáltal képtelenek lesznek egy emberre koncentrálni “.

A felsoroltakon kívül a szexuálpszichológus még a pornó széles körű elterjedését tartja a csökkenő szexuális aktivitás okának. Zala Márton szerint pornónéző társadalom lettünk, mert ugyan évtizedekkel ezelőtt is volt pornó, de messze nem volt ennyire könnyen hozzáférhető.

„Az okostelefonokkal lényegében bárhol, bármikor hozzáférhető lett, és ha valaki hozzászokik a rendszeres fogyasztásához, akkor fokozatosan megszűnhet benne a valódi szex iránti igény” – állítja.

Hozzáteszi, hogy sok fiatal felnőtt, éppen az érintett huszonéves generáció, már ezen szocializálódott, ezt tartja a valódi szexnek. „És amikor odakerül, hogy elkezdi a szexuális életét, akkor rájön, hogy a filmekből ismert mintáknak kevés köze van a valósághoz. Ettől frusztrált lesz, és arra jut, hogy szexuális élet nem is neki való, nem megy neki igazán. Inkább marad a pornónézésnél és benne ragad, mert ez egyszerűbbnek tűnik”. A praxisában egyébként egy ideig szinte kizárólag férfiak, elsősorban fiatal férfiak jelentkeztek pornófüggőséggel, pornófogyasztással kapcsolatos problémákkal, az utóbbi időben azonban megjelentek a nők is hasonló gondokkal. 

Baj ez egyáltalán?

A pornófüggőség persze, mint minden addikció, rossz. Az viszont kérdéses, hogy baj-e, hogy a mai fiatalok, vagy a mai fiatalok egy része kevesebbet szexel, mint az előző generációk. Zala Márton szerint attól függ, hogy mi áll a háttérben. Ha ugyanis egy fiatal azért óvatosabb a szexuális élettel, mert otthon vagy az iskolában alapos felvilágosítást kapott, tisztában van a kockázatokkal, tudatosabb a testével kapcsolatban, akkor ez még jó hír is lehet. De szerinte ilyen átfogó és alapos szexuális felvilágosítás a kutatásokban szereplő Egyesült Államokra (és Magyarországra) sem igazán jellemző. Ez inkább a skandináv országok, Norvégia, Svédország, Finnország és Hollandia sajátossága.

Pedig ahol sok szó esik a témáról, ott jellemző a tudatosabb, megfontoltabb hozzáállás, ahol pedig inkább a szőnyeg alá söprik a kérdést, ott korábban és kevésbé tudatosan kezdik a nemi életet a tizenévesek.

Ugyanakkor a szexuálpszichológus szerint a fiatal felnőttekre jellemző csökkenő szexuális aktivitás hátterében csak elenyésző esetben állhat a fenti, pozitív forgatókönyv. A valószínűbb okok inkább a pornóban, a közösségi médiában, a felnőtté válás kitolódásában, önelfogadási, szocializációs gondokban keresendőek. Ezek pedig nem fognak egyhamar változni. „A pornóipart a pénz mozgatja, és egyelőre nincsenek erős szabályozók. A korlátozás amúgy sem biztos, hogy hatékonyan működne. Amit viszont megtehetünk, hogy beszélünk ezekről a jelenségekről otthon, beszélünk róluk az iskolában. Minél többet tudnak ugyanis a fiatalok a veszélyforrásokról, annál valószínűbb, hogy el tudják kerülni őket, és olyan szexuális életük lesz, ahol a szex örömforrás, nem és frusztrációk forrása”.

Jelen interjúcikk részlet a Nők Lapja onlineban jelent meg Matalin Dóra tollából.

Have a question?

Error: Contact form not found.