Szexuális vágy

Női vágyzavar

Nagyon sok, igen változatos okunk lehet arra, hogy vágyunk a szexre, a szexualitásra, intimitásra. Legyen szó férfiakról vagy nőkről, az okokat akkor kezdjük el keresni és végigjárni, amikor a vágyunk pislákolni kezd. A vágyzavar akkor diagnosztizálható, ha az alábbi tényezők közül az elmúlt fél évben legalább három csökkent vagy megszűnt:

  • szexuális érdeklődés
  • szexuális vagy erotikus gondolatok, fantáziák
  • szexualitás kezdeményezése vagy a partner kezdeményezésének elutasítása
  • szexuális izgalom, élvezet minden vagy majdnem minden esetben
  • szexuális érdeklődés, izgalom minden belső vagy külső szexuális jelzésre
  • genitális vagy nem genitális érzékelés a szexuális együttlét során.

A vágyzavar diagnózisához szükséges, hogy a személy jelentős problémaként élje meg az állapotát.

A vágyzavar lehet egész életen átívelő vagy szerzett (az élet során egyszer csak megjelenő).

Pszichológiai okok a vágyzavar mögött

Biológiai okok

Számos normatív biológiai faktor csökkentheti a szexuális vágyat, így például a fáradtság, hormonális változások a menstruációs ciklus során, szoptatás. Ezek a tényezők rendszerint rövid ideig állnak fent és egy idő után visszaáll az eredeti szexuális vágy. A menopauza során fellépő ösztrogén hiány, vagy az alacsony tesztoszteron szint a nemi vágy ellen hat. A pajzsmirigy megbetegedése, diabétesz, fájdalmas szexuális aktus mind a vágyzavar biológiai okai közé tartozik, ezeken a pszichés segítés legfeljebb kiegészítő terápiaként képzelhető el.

Személyes pszichológiai jellemzők

A vágy zavarát könnyen okozhatják egyéni pszichológiai faktorok: idegesség, depresszió, negatív kognitív torzítások (olyan vélekedések, amiknek a valóságtartalma csekély), pontatlan, téves tudás a szexualitásról, rossz testkép, túlterheltség, szexuális problémák.

Az intimitástól, szexualitástól való félelem könnyen okozza az érdeklődés, vágy hiányát. Azokra a nőkre, akik negatív, pontatlan sémákkal, gondolatokkal bírnak a szexualitással vagy a párkapcsolatokkal kapcsolatban, sokkal inkább jellemző a csökkent nemi vágy. Ezek az automatikus negatív gondolatok sok esetben rejtettek vagy korlátozottan észlelhetőek a kliensek számára. A terápiás folyamat során a gondolatok, sémák pozitív irányú átdolgozása a cél.

A szexuális vágy hiányának legjobb előjelzője a gyermekkori korlátozó neveltetés, az erotikus gondolatok hiánya, a teljesítménytől való szorongás.

Több kliensnél tapasztalható, hogy az erotikus, szexuális szituációkban a vágyzavarral küzdő nő eltereli a gondolatait semleges területekre, ahelyett, hogy megélné az élvezetes helyzetet. Önmagát kezdi el megfigyelni (mit kellene éreznie?) vagy a partnerét monitorozza (mit gondolhat, érezhet?).

A terápiás cél az élvezetes szexuális együttlét megélése, a szexuális ingerek elfogadása.

Párkapcsolati jellemzők

Az empirikus kutatások alapján arra következtethetünk, hogy a kapcsolati elégedettség és a szexuális elégedettség között együttjárás van. Azokban az esetekben viszont, amikor a szexuális kapcsolattal, vággyal, izgalommal probléma van, ott általában a párkapcsolat is hiányokkal küzd (az ok és az okozat természetesen nem egyértelmű). Akik vágyzavarral küzdenek inkább számolnak be párkapcsolati szorongásról, mintsem a kohézió érzéséről. A párkapcsolati kommunikáció, az elfogadó, nem követelő szexuális kommunikáció fejlesztése kifejezetten fontos.

Generációkon átívelő hatások

Világos, hogy a szexualitással ellentétes vélekedések, a negatív szexuális szelf sémák leggyakrabban a származási család korai, talán nem is tudatos üzeneteiben gyökereznek, amik aztán a későbbi kapcsolatokban könnyen táptalajra lelnek. A korlátozó, vagy túlzottan vallásos neveltetés gyakran a szexuális élvezetek ellen hat. Napjainkban a média, a társadalom irreális szexuális értékeket közvetít és vár el, amiknek való megfelelési vágy akadályozza a szexuális együttlét élvezetét. Tehát a szexuális „tökéletlenség” csökkenti a szexuális vágyat.

A vágyzavar terápiás lehetőségei

Intimitás erősítése

A terápia során számba vesszük a reális szexuális működései módokat (ne legyenek irreális elvárásaink). A terápia során részletesen feltárjuk a vágyzavar lehetséges okait, múltbéli gyökereit. Lényeges elem, az egyéni és a páros számára a szexuális élet újrafelfedezése oly módon, hogy először csak intimitást, romantikát éljék meg anélkül, hogy behatolásos szexuális együttlét történne.

Szorongás oldása

A szexuális tartalmú tanácsadás során a kliens megismerkedik a gondolat stop és a gondolat behelyettesítés módszerével. Ezek segítségével némi gyakorlás után képes lesz az önmonitorozó állapotból kitörni, ezáltal a saját teljesítményével összefüggő szorongását elengedni. Ezek helyett mindfulness gyakorlatokon keresztül megélni, elfogadni a szexuális örömöket.

Érzelmek kifejezése

Párok esetén különösen lényeges, hogy ne a szexualitás tematizálja a kapcsolatukat. Ez egy fontos eleme az életüknek, amin dolgoznak, de emellett legyenek képesek megélni az érzéseiket, tudják ezt egymás felé kommunikálni. Az érzelmi kommunikációból tudnak szárba szökkenni az erotikus tartalmú beszélgetések.

A terápiának része a szexedukáció, mely segítségével a vágyak, testrészek, problémák „nevet kapnak”, a kliens képes lesz kifejezni magát, bátorságot szerez önmaga kifejezésére.

Mindfulness

A mindfulness gyakorlatok által a kliens képes lesz a testi érzeteit fókuszáltan megélni, elfogadni, elkerülni, hogy elterelődjenek a gondolatai. A megélt élvezetek hatására fokozatosan „kitárul a világ”, könnyebben elérhető az erotikus fantázia, a szexuális vágy.

Mártonhoz ajánlás útján kerestük meg, és nem csalódtunk. Sokat kellett segítenie, hogy összecsizolódjunk, de megérte.

Csilla és András

Világ életemben olyan férfiakkal jöttem össze, akit nem érdekelt, hogy nekem mi a jó, magam sem tudtam ezt. Elfogadtam, nekem sosem lesz jó. Aztán belépett az életembe a nagy szerelem, és minden tökéletes volt... Csak a szexben nem tudtam kiteljesedni. Mártonnak sokat köszönhetek, ajánlom őt.

Nikoletta

Az én történetem nagyon messzire nyúlik. Mikor Mártont először megkerestem, azt hittem, engem nem érdekel a szex. Sosem volt orgazmusom, azt sem tudtam milyen az. Féltem az egésztől. Nagyon sokáig dolgoztunk a problémáimon, de megérte. Tudom évezni a szexet, boldog párkapcsolatban élek, minden jó már...

Orsi
Várom leveled...

Kérj időpontot!

    Have a question?

    Error: Contact form not found.