a

Korai ejakuláció

A korai ejakuláció igen gyakori probléma. Élete során szinte minden férfi tapasztalja, hogy a kívántnál hamarabb éri el az orgazmust.

Hosszabb ideig a férfiak 25-40%-a küzd ezzel a problémával.

A korai ejakulációnak lehetnek biológiai és pszichológiai okai egyaránt.

Szakirodalmi meghatározás szerint, a korai magömlés egy partneri szexuális tevékenység során tartós vagy ismétlődő magömlés, mely körülbelül 1 percen belül következik be a hüvelyi behatolást követően, az egyén kívánságával ellenkezően. A rendellenességnek minden szexuális alkalommal jelen kell lennie legalább 6 hónapig, jelentős szorongást kell, hogy okozzon, mely nem a nem-szexuális érzelmi rendellenességek, kapcsolati problémák vagy egészségügyi állapotok eredménye. A korai magömlésnek két fő típusa különböztethető meg, az élethosszig tartó, mely esetben a férfi mindig is ezzel a problémával rendelkezett, és a szerzett, mely egy normális funkcionálási időszak után következik be.

A korai magömlés főbb típusai:

  1. Élethosszig tartó: a korai magömlés a férfi első szexuális élményétől kezdve minden alkalommal, minden partnerével előfordult.
  2. Szerzett: a korai magömlés a férfi életének egy bizonyos pontján kezdődött.
  3. Változó: a korai magömlés nem következetes és szórványos.
  4. Szubjektív: azon férfiak, akik úgy vélik, problémájuk van, ám nem felelnek meg a diagnosztikai követelményeknek.

A korai magömlés egy gyakori és aggasztó szexuális probléma a férfi és partnere számára. A férfiak általában önmagukat okolják a szexuális és kapcsolati elégedetlenségért, és az általános életminőségüket is alacsonyabbra értékelik, mint a korai ejakulációban nem szenvedő férfiak. Saját szexuális szorongásuk és magányosság érzetük terhét viselik, emellett pedig partnerük szorongása miatt is aggódnak. Ez azért is van, mivel a korai magömléses férfiak női partnerei sokszor szexuális szorongásban, rossz szexuális minőségben és szexuális kapcsolati stresszben szenvednek. Gyakran arról számolnak be, hogy a férfit jobban foglalkoztatja szexuális teljesítménye, mint maga a szexuális kapcsolat minősége.

Pszichológiai okok a korai ejakuláció mögött

Biológiai tényezők

A szakirodalom többsége azt állítja, hogy az élethosszig tartó korai magömlés szerves etiológiájú, így jelentősen eltér a szituációs korai magömlés megjelenésétől és kezelésétől. Az élethosszig tartó korai magömlés kevésbé optimista kezelési sikerességi arányokat hordoz magában. Ebben az esetben, a férfinek és partnerének segíteni kell, hogy alkalmazkodjanak a gyógyíthatatlan fiziológiai alapú helyzethez.

Neurológiai

Számos mechanizmus van, mely elméletileg megmagyarázhatja a korai magömlés bármely genetikai hajlamát. Általában, a szerotonin bizonyos formái az agyi útvonalakon áthaladva a magömlésben gátló szerepet játszanak. A szerotonin diszreguláció a korai magömlés genetikai hajlamát válthatja ki egyes férfiaknál. Továbbá, a pénisz túlérzékenysége is egy másik neurológiai alapú etiológiai faktor lehet.

Komorbiditás

A korai magömlés jelentősen korrelálhat az erekciós zavarral. Az erekció elvesztésének elkerülésére fordított erőfeszítés is okozhat korai magömlést. Továbbá, a korai orgazmus kontrollálási kísérlet szorongóvá teheti az érintett férfit, és elveszítheti a szexuális élményekre való összpontosítását. Végül, a gyakori sikertelen behatolási kísérletek, egyidejű szexuális szorongás, partneri szorongás és korai magömlés, mind krónikus merevedési zavarrá alakulhatnak.

Urológiai

Az urogenitális rendszer problémái is kapcsolatban állhatnak a korai magömléssel. Főként a prosztata betegségei gyakran korrelálnak vele.

Szerhasználat

A korai magömlés bizonyos szerek, például ópiumok krónikus használatából vagy azok elvonásából is származhat.

Pszichológiai tényezők

A korai magömlés az egyén érzelmi problémáinak oka vagy következménye is lehet, mint amilyen a szorongás, depresszió, alacsony önbizalom, negatív testkép, pszichoszociális stressz, vagy bűntudatra való érzékenység. A korai magömlés legtöbb esetében, a teljesítménybeli szorongás a legfőbb szexuális probléma. A szexuális tapasztalat hiánya, a fiatal életkor, és egyedi maszturbációs minták, mind összefüggésben lehetnek a korai magömlés kialakulásával. Egyes kutatók szerint, az élethosszig tartó korai magömlést megtapasztaló férfiak általában nem rendelkeznek megfelelő interperszonális vagy társkeresési készségekkel, valamint specifikus érzéki és szexuális élettani ismeretekkel. A pszichoanalitikus elmélet szerint, a korai magömlés egy férfi nőkkel való öntudatlan konfliktusának következménye.

Kapcsolati tényezők

A partnereknek együtt kell működniük a másikkal az egészséges nemi élet megteremtése érdekében. A kognitív-viselkedési és pszichodinamikus rendszerek terapeutái úgy vélik, hogy a korai magömlés, különösen a szerzett típusú, a kapcsolati problémák tünete lehet. Az irányítási aggályok, rossz kommunikáció, elkötelezettségi félelem, intimitási félelem és irreális szexuális teljesítménybeli elvárások, mind összefüggésben állhatnak vele.

Családi eredetű tényezők

A korai magömlés a család belső érzelmi konfliktusainak tünetei lehetnek. A konfliktusok nemzedékről nemzedékre öröklődhetnek, és azonos vagy különböző tünetek formájában nyilvánulhatnak meg. Ezt többgenerációs átadási folyamatnak is nevezik.

Kontextuális/környezeti tényezők

A merev vallási értékekkel és/vagy szigorú erkölcsi kódexszel rendelkező otthonokban való nevelkedés is belső szexuális konfliktusokat eredményezhet. A szex iránti negatív attitűdök is hasonló kárt okozhatnak.

A korai ejakuláció terápiás lehetőségei

A cél az, hogy segítse a párokat bármely tudatos vagy tudattalan konfliktus feltárásában és megoldásában, melyek családi eredetűek is lehetnek, és a szexuális tünetekért felelősek. A kezelési modell az alább részletezett elemeket tartalmazhatja.

Viselkedési gyakorlatok

A viselkedés otthoni gyakorlatai segíthetnek a korai magömlés kezelésében. Ezeket a gyakorlatokat a férfi egyedül, vagy a partnere segítségével is elvégezheti, ám az eredmény jobb általában, ha a partner is érintett. Az első lépés a szexuális válasszal és az orgazmus fiziológiájával kapcsolatos pszichoedukáció nyújtása. A férfinek és partnerének meg kell értenie az orgazmus stádiumait, különösen azt a pontot, mikor az ejakuláció már elkerülhetetlen, hogy még ez előtt abbahagyják a stimulációt. Továbbá, a terapeutának el kell magyaráznia a férfi orgazmus két fázisát, az emissziót és az ejakulációt, és azt, hogy bár ezek különálló folyamatok, egyszerre történnek. A korai magömlés kezelése olyan viselkedési technikákat von magába, melyek elősegítik az érzések tudatosságát, és segítik az átélt izgalom mértékének szabályozását. A férfi és partnere végül megtanulja, hogyan uralják az orgazmus és izgatottság menetét, és azt, hogy ezek a folyamatok ne spontán módon történjenek. A következő gyakorlatok használhatók a korai magömlés eseteiben, ám a siker általában nagyobb a szerzett korai magömlésnél, mint az élethosszig tartó formáknál: új érzésre való fókuszálás technikája, stop-start technika, stop-lassítási technika, szorítási technika és csendes hüvelyi technika.

Kapcsolati konfliktusok feltárása

Annak érdekében, hogy bármely egyéni konfliktus feltárható legyen, mely a korai magömlés tünetéért felelős, a pszichológus alaposan feltérképzei az érintett pár interakcióit. Megfigyeli a pár interakciós stílusát, a konfliktusokra jellemző ellentmondásos mintákat keresi, melyek a szexuális tüneteiket is okozhatják.

Terápiás cél

A kezelési siker a korai magömlés tüneti enyhülésétől függ. A javult egyéni differenciálódás és a funkcionálisabb párkapcsolati interakciós stílus gyakori előfeltétele a sikernek. Legtöbb esetben a korai magömlés tünetei nem szűnnek meg a pszichodinamikus konfliktusok javulásáig, és ez gyakran elhúzódó természetű. Más esetekben a korai magömlés tünetei enyhülnek, ám a mögöttes konfliktusok más tüneteket eredményezhetnek. A terápiás cél elérésének időtartama változó, jellemzően 5-10 ülés szükséges hozzá, de nem lehetetlen az egy üléses jelentős javulás sem.

Sosem volt sok sikerem a nőkkel, de rossz megszokások miatt mindig hamar elmentem. A házi feladatok során felbátorodtam, egészséges irányt vett a nőkhöz, magamhoz való hozzáállásom.

Szabolcs

Komplex eset lehettem, kötődésben, szexualitásban is problémáim voltak, amire a pornóban találtam félmegoldást. Terápiában sokat fejlődtem, nincs szexuális problémám.

László
Várom leveled...

Kérj időpontot!

    Have a question?

    Error: Contact form not found.