Orgazmuszavar

Abban az esetben beszélünk női orgazmuszavarról, ha a az elmúlt fél évben a szexuális tevékenységek jó részében az orgazmus jelentősen késett vagy elmaradt, vagy az orgazmus érzése jelentősen csökkent.

A női orgazmuszavar lehet egész életen át tartó, azaz a kezdetektől fennálló, vagy szerzett az élet egy pontján megjelenő.

Megjelenhet minden szexuális helyzetben vagy csak bizonyos helyzetekben, bizonyos partnerrel.

Az orgazmus számos módon elősegíthető: szexuális pozíciókkal, melyek a csiklót ingerlik, szexuális önbizalom növekedésével, mély, elfogadó, hosszas szexuális tartalmú beszélgetésekkel a partnerrel, melyek felszabadító jellegűek.

Általánosságban a szexuális partner pozitív tulajdonságainak értékelése, a kapcsolat pozitív megélése elősegíti az élvezetes szexuális együttlétet és ezen keresztül az orgazmus létrejöttét. Lényeges, hogy a szexuális partner megfigyelhesse, megtanulhassa milyen jellegű, mértékű, típusú ingerlés a megfelelő a női félnek.

Pszichológiai okok az orgazmuszavar mögött

Előfordul, hogy többféle próbálkozás ellenére sem sikerül elérni a szexuális csúcsélményt.

A női orgazmuszavarnak sokféle oka lehet, így beszélhetünk biológiai és pszichológiai okokról is. Bizonyos gyógyszerek is befolyásolják az orgazmusképességet.

A női orgazmuszavar pszichológiai okai lehet a szexualitás elfojtása, szexuális gondolatok letiltása, stressz, a figyelem megtartásának a nehézsége (elkalandozó gondolatok), túlkorlátozó nevelésből adódó helytelen minták.

Biológiai okok

Számos kutatás arra az eredményre jutott, hogy a szívproblémák, a szklerózis multiplex, magas vérnyomás asztma, pajzsmirigy problémák nehezíthetik az orgazmus elérését. A kórképek mellett bizonyos gyógyszerek is nehezíthetik a csúcsra jutást, vagy éppen a szexuális vágy kialakulását. Ilyen gyógyszerek az antidepresszánsok, a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (úgynevezett SSRI szerek), fogamzásgátló gyógyszerek vagy implantátumok.

Személyes pszichológiai jellemzők

Az anorgazmia mögött megsejlenek egyéni pszichológiai faktorok, például stressz, fáradtság, idegesség, szorongás, szexuális identitással kapcsolatos kétségek, egészségügyi problémák. Nem segítenek az olyan vélekedések, tapasztalatok sem, amik megváltoztatják a szexuális válaszkészséget. A félelem, a szexualitással kapcsolatos téves vélekedések, bűntudat érzése, szexuális kétségek, az önmagunkba vetett hit, szégyen olyan tényezők, amik nehezítik vagy gátolják a felhőtlen szexuális együttlét megvalósulását, így az orgazmus elérésének képességét.

Párkapcsolati jellemzők

Általánosságban elmondható, hogy azok a párok, akik elégedettek a párkapcsolatukkal, arról számolnak be, hogy nagyobb fokú közöttük a szexuális, és a nem szexuális kommunikáció. Ez a kapcsolódás pedig jellemzően együtt jár a kölcsönös szexuális kielégüléssel. Ebből következően, a párkapcsolati nehézségek gátjai lehetnek a szexuális nehézségeknek. Az olyan partnerrel, akiben nem tud megfelelően megbízni, ellazulni, beszélgetni, nem is fog tudni jól kommunikálni a szükségleteiről, vágyairól, saját szexualitásáról, intim igényeiről. A partner tapasztalata/tapasztalatlansága, tudása szintén hozzájárulhat a szexuális diszfunkció kialakulásához.

Generációkon átívelő hatások

A gyermekkorban kialakuló negatív szexuális elképzelések jelentősen hátráltatják a felnőttkori orgazmus elérésének képességét. Jellemzően a család által táplált negatív kép a szexualitásról, a nemiségről negatívan hat a szexualitás kibontakozására, az önelfogadásra. Gyakran találkozom azzal, hogy téves, információkat kaptak a klienseim a nemiségről gyerekkorukban, vagy, hogy például szigorú vallásos neveltetés okán bűnként élik meg a szexualitásukat.

Az orgazmuszavar terápiás lehetőségei

A női orgazmuszavar gyógyszeres úton vagy hormonkezeléssel nem javítható, az orvosi beavatkozások nem mutatkoztak hatékonynak. (Forrás) Elsődlegesen pszichológiai kezelésekkel érhető el hatékony változás.

Pszichoedukáció

A pszichoedukáció, szexedukáció az alapja minden ezt követő stádiumnak. Egyfelől a kliens megtapasztalja, hogy ezekről a témákról lehet beszélni, lehet jól beszélni, kimondani a kételyeket, gondolatokat. A szexualitásról, kapcsolatokról, értékekről vágyakról érdemes beszélni. Feltárul, hogy a kliensnek mik az elképzelései, vágyai, esetleg önmagával kapcsolatos félelmei. A kliens házi feladatot és bátorítást kap, hogy otthonában felfedezze önmagát, új, megengedő keretben önkielégítést végezzen.

Kommunikációs tréning

A saját testtel való nagyobb fokú elégedettség mellett rendkívül fontos az, hogy a szexuális tartalmak kimondhatóak legyenek. Részben azért, hogy a párkapcsolatban ezek elmondhatóak legyenek, és a partner képes legyen ezekre reagálni, másrészt pedig azért, hogy megszűnjön a szexuális tartalmak, szavak gondolatok tabusítása. Asszertív kommunikációs stratégiák elsajátításával, a párosnak feladott otthoni házi feladatokkal nyugodtabb, ellazultabb szexualitás érhető el, ahol az élvezetek könnyebben élhetőek meg.

Teljesítmény szorongás leküzdése

A korábbiakban megtapasztalt szexuális sikertelenségek frusztrációt szülnek, olyan gondolatokkal kell sok kliensemnek megküzdenie, amik mint az önbeteljesítő jóslatok, gátjául szolgálnak az ellazulásnak, a szexuális gyönyörnek. A partner elutasításától vagy elvárásaitól való félelem tovább nehezíti az önfeledt szexuális együttlétet. Sok kliensem ilyenkor önmagát kezdi el figyelni, testének jelzéseit negatív módon fogja fel, ez pedig megint csak szorongással tölti el. Számukra egyre erősebb a külső nyomás, és a belső sikertelenség érzése. A szexuális lét kinyitásával, a partnerrel való szexuális ismerkedés lassú újrakezdésével, mindfulness feladatokkal a szorongató érzések, gondolatok leküzdhetők.

Fantázia mobilizálása

Időnként találkozom olyan kliensekkel, akik nem tudják elfogadni magukat, mint szexuális személyek, sokkal megnyugtatóbb számukra távolítani ezeket a szerepeket, viselkedésmódokat. Többen bűntudatot élnek meg a szexualitással összefüggésben. Ilyen esetekben irányított fantáziálással, a romantikus vágyak egyre kifejezhetőbbekké válnak, egyre inkább azonosulni képes a saját szexuális énjével, vágyaival. A fantáziák aktiválják a szexuális izgalmi apparátusokat is, így a szexuális aktus élvezetesebbé, kívántabbá válik.

No posts were found for provided query parameters.

Várom leveled...

Kérj időpontot!

    Have a question?

    Error: Contact form not found.