Merevedési zavar toboz

Merevedési zavar (erekciós zavar, impotencia)

A merevedési zavar egy férfi szexuális izgatottságának és merevedési képességének folyamatos gátoltsága, mely kizárj, hogy kielégítő szexuális élményekben vegyen részt.


Az erekciós zavar a férfiak egyik leggyakoribb problémája. Élete során szinte minden férfi tapasztal erekciós problémát. Hosszabb ideig a férfiak 10%-a küzd ezzel a problémával.


A merevedési zavarnak lehetnek szervi és pszichológiai okai egyaránt.

A merevedési zavar egy férfi szexuális izgatottságának és merevedési képességének folyamatos gátoltsága, mely kizárj, hogy kielégítő szexuális élményekben vegyen részt. A merevedési zavarban szenvedő férfiak gyakran a depresszió és szorongás tüneteivel rendelkeznek, melyek a szexuális teljesítményhez köthetők. Mivel az érintett férfiak partnereit gyakran aggasztják a szexuális nehézségek, idővel ez a rendellenesség kapcsolati elégedetlenséghez és a szexuális intimitás kerüléséhez vezethet.

 

Diagnosztizálás

A merevedési zavar megállapításához az alanynak három diagnosztizálási kritérium legalább egyikének kell megfelelnie az elmúlt 6 hónapban:

  • Szexuális tevékenység során erekció elérésének nehézsége.
  • Szexuális tevékenység befejezéséig az erekció fenntartásának nehézsége.
  • Jelentős csökkenés az erekció merevségében.

Az általános merevedési zavar minden helyzetben előfordulhat, akár van partnere az alanynak, akár nincs, míg a helyzeti merevedési zavar gyakrabban történik bizonyos partnerekkel vagy bizonyos körülmények között.

Elterjedtség

Az epidemiológiai vizsgálatok szerint, a merevedési zavar növekvő előfordulása figyelhető meg az életkor előrehaladtával, mikor egyre több mögöttes társbetegség alakul ki (pl. szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz). Mindazonáltal, a merevedési zavar rendkívül gyakori a fiatalok körében is, ugyanis a 40 év alatti férfiak 1-10%-át is érintheti.

Pszichológiai okok a merevedési zavar mögött

Egyéni biológiai problémák

Még akkor is, ha az etiológia nagyrészt szervi eredetű, a férfi és partnere segítséget igényelhet a kapcsolati hatások megvitatásában, szexuális stratégiák kialakításában és a merevedési zavar különféle kezelésének eldöntésében. A szervi merevedési zavar a mögöttes szív- és érrendszeri betegségek és más fizikai etiológiák kockázati jelzője lehet.

 

Szorongás a teljesítménytől

Előfordulhat, hogy túlzottan meg akarunk elvárásoknak, melyek lehetnek valósak, vagy éppen elképzeltek. Az erotikus élmény kiváltásához mentálisan, fizikailag, érzelmileg be kell vonódni a szexuális aktusba, így jön létre az erekció. A túlzott teljesítményszorongás az ellazult, spontán szexuális ellazultságot akadályozza meg, így az erekció kevéssé tud létrejönni. A múltbeli szexuális kudarcélmények növelik a szorongást, ezáltal pedig még nehezebbé válik a relaxált állapot elérése, így a kívánt erekció létrejötte.

A szexualitás tabuja

A túl szigorú neveltetés sok esetben összekapcsolódik a szexualitás tabujával. Sok pár szenved attól, hogy nem tudnak megfelelően beszélni egymással a szexualitásról, nem tudják azt a maguk módján megélni. Ebből a hallgatásból félreértések, kapcsolati nehézségek származnak.

Félreértett férfi kép

A média által bemutatott férfi ideál és a valóság között gyakran nagy a különbség. A túl macsó, domináns szerep nem feltétlenül teszi lehetővé az intim pillanatok megélését, a gyengédséget és az elfogadást. Ebből kifolyólag pedig a szeretkezés nem lesz örömteli. A nem örömteli szexuális együttlét pedig könnyen az erekció elvesztéséhez vezet.

Hasonlóképpen a társadalmi elvárások mások lehetnek, mint az egyén szexuális preferenciái. Ez gyakran szorongást okoz, a szorongás pedig a leggyakoribb oka a merevedési zavaroknak.

Negatív tapasztalatok

A rosszul sikerült szexuális aktusok könnyen vezetnek oda, hogy negatív véleményt alakítsunk ki magunkról, a szexuális teljesítményünkről, aminek következtében elkerüljük ezeket a helyzeteket.

Szigorú nevelés

Gyermekkorban a saját testtel való kísérletezés vagy a szexualitás tiltása felnőttkorban is érezteti hatását. Sok esetben a szexualitáshoz, maszturbációhoz bűntudat társul, ami az együttléteket megnehezíti.

 

Egyéni pszichológiai megfontolások

A depresszió, szorongás, alacsony önértékelés, önbizalomhiány, rossz testkép és a nemi ideálokhoz való ragaszkodás mind gyakran tapasztalhatók a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál. Továbbá, az izgatottsági és erekciós problémák rendkívül elterjedtek a mentális betegséggel rendelkezőknél (pl. skizofrénia, bipoláris zavar). A merevedési zavar más szexuális diszfunkció következménye is lehet, ilyen például a férfiak hipoaktív szexuális vágy zavara. Más szexuális problémák értékelése mellett, a terapeutának figyelnie kell az esetleges szexuális kényszeres viselkedés, hűtlenség, vagy szexuális trauma jelenlétére is. Továbbá, a terapeutának érdeklődnie kell a maszturbációs fantáziákról, preferenciákról, gyakoriságról, és az esetleges pornográfia használatáról is.

Kapcsolati tényezők

A merevedési zavarral rendelkező férfiak szexuális partnerei gyakran aggódnak kívánatosságuk miatt, és sajátos szexuális nehézségeket alakíthanak ki, mint amilyen a szex kerülése. A szexuális szorongás végül alacsonyabb kapcsolati elégedettséghez fog vezetni.

Intergenerációs hatások

A merevedési zavarral rendelkező férfiak hiedelmi rendszere gyakran szexuális mítoszokat, negatív automatikus gondolkodást és szexuális bűntudatot von magába. A szexualitást érintő kommunikáció hiánya erős negatív üzenetet küld arról, hogy a szex kimondhatatlan dolog, ezért helytelen vagy rossz. A szexuális titkolózás, tudatlanság, családi diszfunkció és szexuális visszaélés, mind negatív hatással lehetnek a szexuális funkcionálásra.

Kontextuális elemek

A szexualitást szociokulturális normák, hiedelmek, preferenciák, szokások és értékek kontextusában kell elsősorban megértenünk. A kulturális tényezők egy személy önsémájához és szexuális forgatókönyvéhez járulnak hozzá, iránymutatást nyújtva a szexuális attitűdök, elvárások és viselkedések kialakításához.

A merevedési zavar terápiás lehetőségei

A merevedési zavar kezelését az érintett férfi és partnerének egyedi igényeire kell szabni. A kezelés célja a pszichológiai szorongás csökkentése, az önbecsülés helyreállítása, az életminőség javítása, valamint a pár szexuális funkcionálásának és elégedettségének fokozása.

Szisztematikus gondolkodás elősegítése

A terapeuta bevonja a párt a szexuális és kapcsolati elégedettséggel összefüggő megbeszélésekbe, segítve őket annak meglátásában, hogy a merevedési zavar hogyan eredhet korábban nem megfontolt kapcsolati okokból.

Tünet átkeretezése

Az átkeretezés technikája segítheti a férfit és partnerét a tünetek kognitív vagy észlelési jelentésének megváltoztatásában, hogy az a pár számára bizonyos funkciót töltsön be. Például, a merevedési zavar úgy is értelmezhető, hogy „biztonságos és kényelmes” távolságot tart fent a partnerek között érzelmileg és fizikailag egyaránt.

Reális elvárások alátámasztása

A férfi és partnere végül megértik, hogy a merevedési zavar egy tünet. A terapeuta segíti a párt abban, hogy azonosítsák és korrigálják a mögöttes kockázati tényezőket, mely a szexuális élvezet reális elvárásaihoz vezet. Ez a folyamat interaktív a terapeutával, folyamatosan pontos információkat kínálva a normatív szexualitásról vagy az irreális elvárások kihívásáról.

Változó felismerések

A merevedési zavarral küzdő párok jellemzően sokat aggódnak a szexuális teljesítmény miatt. A férfiak ugyanis ilyenkor nem a szexuális élmény összességére fókuszálnak, hanem sokkal inkább a merevedési képességükre. A női partnerek ilyenkor gyakran önértékelésükhöz vagy vonzerejükhöz kapcsolódó helytelen negatív felismerésekkel rendelkezhetnek (pl. „Biztos viszonya van valakivel!”, „Lehet, hogy meleg?”).

Szorongás csökkentése

A szorongás és szexuális diszfunkció közti kapcsolat jól dokumentálásra került a klinikai szakirodalomban. A szexuális szorongás meglehetősen gyakori és számos módon nyilvánulhat meg, ám főként két formája különösen káros a merevedési zavar kapcsán, ez pedig a teljesítmény szorongás és válasz szorongás. A teljesítmény szorongás ahhoz köthető, mikor a pár főként a férfi péniszének merevedésére koncentrál, és nem pedig a nemi örömökre. A válasz szorongás annak hiedelme, hogy a partner iránt több vágyat kellene éreznie, mint amit jelenleg tapasztal, vagy kényszeríteni kellene a vágy érzetét. Kognitív beavatkozások, tudatos gyakorlatok és pszichoedukációs tréningek segíthetik a szexuális szorongás csökkentését.

Mítoszok korrigálása

Gyakran azt tapasztalhatjuk, hogy a párok tájékozatlanok a normatív szexuális funkcionálásról, és nem képesek elvetni a szexuális tévhiteket. A szexualitással kapcsolatos félreértések irreális teljesítménybeli elvárásokat okoznak, és végső soron szexuális elégedetlenséghez fognak vezetni. Ilyen romboló hiedelem az is, hogy a szexuális izgatottság, különösen a férfiaknál, egy automatikus jelenség, mely nem kapcsolódik érzelmekhez, vágyakhoz és preferenciákhoz.

Kommunikációs készségek gazdagítása

A párok gyakran nehezen tudják kifejezni érzéseiket a különféle stressz okozók, aggályok és egyéb problémák esetén. Úgy érzik sokszor, ha egy problémáról nem beszélnek, az idővel majd eltűnik. Sőt, gyakran zavarban vannak a szexuális preferenciák megbeszélésekor, a szexualitásról és intimitásról szóló belső negatív üzenetek végett. Fontos tehát az egyértelmű szexuális kommunikáció elmagyarázása, mely végső soron javíthatja a szexuális és párkapcsolati elégedettséget.

Pszichoedukáció

A pszichoedukáció elengedhetetlen része a merevedési zavar kezelésének, mivel javítja a kommunikációt, lehetőséget nyújt a téves hiedelmek korrigálására, növeli a komfort érzetet és csökkenti a szorongást.

Házi feladat

A pár számára feladott házifeladat csökkenti a merevedési zavarral összefüggő szorongást, konkrét módszereket vezetve be, melyekkel megszakíthatják a negatív gondolkozást és viselkedést, a kudarc helyett fokozatos sikereket segítve ezzel elő.

Szexuális repertoár bővítése

A merevedési zavarral rendelkező férfiak és párjuk számára kihívást jelenthet a régi hibás elvárások és minták elhagyása. A kezelés célja, hogy segítsük a párt a normatív szexuális anatómia, funkciók és reális elvárások elsajátításában. A fokozatos érzéki érintés gyakorlata, valamint a tudatossági tréning segítheti a párt az erotikus és nem-erotikus érintések gyakorlásában, elterelések vagy ítélkezés nélkül.

No posts were found for provided query parameters.

Várom leveled...

Kérj időpontot!

    Have a question?

    [contact-form-7 404 "Not Found"]