Merevedési zavar toboz

Merevedési zavar (erekciós zavar, impotencia)

A merevedési zavar egy férfi szexuális izgatottságának és merevedési képességének folyamatos gátoltsága, mely kizárj, hogy kielégítő szexuális élményekben vegyen részt.


Az erekciós zavar a férfiak egyik leggyakoribb problémája. Élete során szinte minden férfi tapasztal erekciós problémát. Hosszabb ideig a férfiak 10%-a küzd ezzel a problémával.


A merevedési zavarnak lehetnek szervi és pszichológiai okai egyaránt.

A merevedési zavar egy férfi szexuális izgatottságának és merevedési képességének folyamatos gátoltsága, mely kizárj, hogy kielégítő szexuális élményekben vegyen részt. A merevedési zavarban szenvedő férfiak gyakran a depresszió és szorongás tüneteivel rendelkeznek, melyek a szexuális teljesítményhez köthetők. Mivel az érintett férfiak partnereit gyakran aggasztják a szexuális nehézségek, idővel ez a rendellenesség kapcsolati elégedetlenséghez és a szexuális intimitás kerüléséhez vezethet.

 

Diagnosztizálás

A merevedési zavar megállapításához az alanynak három diagnosztizálási kritérium legalább egyikének kell megfelelnie az elmúlt 6 hónapban:

  • Szexuális tevékenység során erekció elérésének nehézsége.
  • Szexuális tevékenység befejezéséig az erekció fenntartásának nehézsége.
  • Jelentős csökkenés az erekció merevségében.

Az általános merevedési zavar minden helyzetben előfordulhat, akár van partnere az alanynak, akár nincs, míg a helyzeti merevedési zavar gyakrabban történik bizonyos partnerekkel vagy bizonyos körülmények között.

Elterjedtség

Az epidemiológiai vizsgálatok szerint, a merevedési zavar növekvő előfordulása figyelhető meg az életkor előrehaladtával, mikor egyre több mögöttes társbetegség alakul ki (pl. szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz). Mindazonáltal, a merevedési zavar rendkívül gyakori a fiatalok körében is, ugyanis a 40 év alatti férfiak 1-10%-át is érintheti.

Pszichológiai okok a merevedési zavar mögött

Egyéni biológiai problémák

Még akkor is, ha az etiológia nagyrészt szervi eredetű, a férfi és partnere segítséget igényelhet a kapcsolati hatások megvitatásában, szexuális stratégiák kialakításában és a merevedési zavar különféle kezelésének eldöntésében. A szervi merevedési zavar a mögöttes szív- és érrendszeri betegségek és más fizikai etiológiák kockázati jelzője lehet.

 

Szorongás a teljesítménytől

Előfordulhat, hogy túlzottan meg akarunk elvárásoknak, melyek lehetnek valósak, vagy éppen elképzeltek. Az erotikus élmény kiváltásához mentálisan, fizikailag, érzelmileg be kell vonódni a szexuális aktusba, így jön létre az erekció. A túlzott teljesítményszorongás az ellazult, spontán szexuális ellazultságot akadályozza meg, így az erekció kevéssé tud létrejönni. A múltbeli szexuális kudarcélmények növelik a szorongást, ezáltal pedig még nehezebbé válik a relaxált állapot elérése, így a kívánt erekció létrejötte.

A szexualitás tabuja

A túl szigorú neveltetés sok esetben összekapcsolódik a szexualitás tabujával. Sok pár szenved attól, hogy nem tudnak megfelelően beszélni egymással a szexualitásról, nem tudják azt a maguk módján megélni. Ebből a hallgatásból félreértések, kapcsolati nehézségek származnak.

Félreértett férfi kép

A média által bemutatott férfi ideál és a valóság között gyakran nagy a különbség. A túl macsó, domináns szerep nem feltétlenül teszi lehetővé az intim pillanatok megélését, a gyengédséget és az elfogadást. Ebből kifolyólag pedig a szeretkezés nem lesz örömteli. A nem örömteli szexuális együttlét pedig könnyen az erekció elvesztéséhez vezet.

Hasonlóképpen a társadalmi elvárások mások lehetnek, mint az egyén szexuális preferenciái. Ez gyakran szorongást okoz, a szorongás pedig a leggyakoribb oka a merevedési zavaroknak.

Negatív tapasztalatok

A rosszul sikerült szexuális aktusok könnyen vezetnek oda, hogy negatív véleményt alakítsunk ki magunkról, a szexuális teljesítményünkről, aminek következtében elkerüljük ezeket a helyzeteket.

Szigorú nevelés

Gyermekkorban a saját testtel való kísérletezés vagy a szexualitás tiltása felnőttkorban is érezteti hatását. Sok esetben a szexualitáshoz, maszturbációhoz bűntudat társul, ami az együttléteket megnehezíti.

 

Egyéni pszichológiai megfontolások

A depresszió, szorongás, alacsony önértékelés, önbizalomhiány, rossz testkép és a nemi ideálokhoz való ragaszkodás mind gyakran tapasztalhatók a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál. Továbbá, az izgatottsági és erekciós problémák rendkívül elterjedtek a mentális betegséggel rendelkezőknél (pl. skizofrénia, bipoláris zavar). A merevedési zavar más szexuális diszfunkció következménye is lehet, ilyen például a férfiak hipoaktív szexuális vágy zavara. Más szexuális problémák értékelése mellett, a terapeutának figyelnie kell az esetleges szexuális kényszeres viselkedés, hűtlenség, vagy szexuális trauma jelenlétére is. Továbbá, a terapeutának érdeklődnie kell a maszturbációs fantáziákról, preferenciákról, gyakoriságról, és az esetleges pornográfia használatáról is.

Kapcsolati tényezők

A merevedési zavarral rendelkező férfiak szexuális partnerei gyakran aggódnak kívánatosságuk miatt, és sajátos szexuális nehézségeket alakíthanak ki, mint amilyen a szex kerülése. A szexuális szorongás végül alacsonyabb kapcsolati elégedettséghez fog vezetni.

Intergenerációs hatások

A merevedési zavarral rendelkező férfiak hiedelmi rendszere gyakran szexuális mítoszokat, negatív automatikus gondolkodást és szexuális bűntudatot von magába. A szexualitást érintő kommunikáció hiánya erős negatív üzenetet küld arról, hogy a szex kimondhatatlan dolog, ezért helytelen vagy rossz. A szexuális titkolózás, tudatlanság, családi diszfunkció és szexuális visszaélés, mind negatív hatással lehetnek a szexuális funkcionálásra.

Kontextuális elemek

A szexualitást szociokulturális normák, hiedelmek, preferenciák, szokások és értékek kontextusában kell elsősorban megértenünk. A kulturális tényezők egy személy önsémájához és szexuális forgatókönyvéhez járulnak hozzá, iránymutatást nyújtva a szexuális attitűdök, elvárások és viselkedések kialakításához.

A merevedési zavar terápiás lehetőségei

A merevedési zavar kezelését az érintett férfi és partnerének egyedi igényeire kell szabni. A kezelés célja a pszichológiai szorongás csökkentése, az önbecsülés helyreállítása, az életminőség javítása, valamint a pár szexuális funkcionálásának és elégedettségének fokozása.

Szisztematikus gondolkodás elősegítése

A terapeuta bevonja a párt a szexuális és kapcsolati elégedettséggel összefüggő megbeszélésekbe, segítve őket annak meglátásában, hogy a merevedési zavar hogyan eredhet korábban nem megfontolt kapcsolati okokból.

Tünet átkeretezése

Az átkeretezés technikája segítheti a férfit és partnerét a tünetek kognitív vagy észlelési jelentésének megváltoztatásában, hogy az a pár számára bizonyos funkciót töltsön be. Például, a merevedési zavar úgy is értelmezhető, hogy „biztonságos és kényelmes” távolságot tart fent a partnerek között érzelmileg és fizikailag egyaránt.

Reális elvárások alátámasztása

A férfi és partnere végül megértik, hogy a merevedési zavar egy tünet. A terapeuta segíti a párt abban, hogy azonosítsák és korrigálják a mögöttes kockázati tényezőket, mely a szexuális élvezet reális elvárásaihoz vezet. Ez a folyamat interaktív a terapeutával, folyamatosan pontos információkat kínálva a normatív szexualitásról vagy az irreális elvárások kihívásáról.

Változó felismerések

A merevedési zavarral küzdő párok jellemzően sokat aggódnak a szexuális teljesítmény miatt. A férfiak ugyanis ilyenkor nem a szexuális élmény összességére fókuszálnak, hanem sokkal inkább a merevedési képességükre. A női partnerek ilyenkor gyakran önértékelésükhöz vagy vonzerejükhöz kapcsolódó helytelen negatív felismerésekkel rendelkezhetnek (pl. „Biztos viszonya van valakivel!”, „Lehet, hogy meleg?”).

Szorongás csökkentése

A szorongás és szexuális diszfunkció közti kapcsolat jól dokumentálásra került a klinikai szakirodalomban. A szexuális szorongás meglehetősen gyakori és számos módon nyilvánulhat meg, ám főként két formája különösen káros a merevedési zavar kapcsán, ez pedig a teljesítmény szorongás és válasz szorongás. A teljesítmény szorongás ahhoz köthető, mikor a pár főként a férfi péniszének merevedésére koncentrál, és nem pedig a nemi örömökre. A válasz szorongás annak hiedelme, hogy a partner iránt több vágyat kellene éreznie, mint amit jelenleg tapasztal, vagy kényszeríteni kellene a vágy érzetét. Kognitív beavatkozások, tudatos gyakorlatok és pszichoedukációs tréningek segíthetik a szexuális szorongás csökkentését.

Mítoszok korrigálása

Gyakran azt tapasztalhatjuk, hogy a párok tájékozatlanok a normatív szexuális funkcionálásról, és nem képesek elvetni a szexuális tévhiteket. A szexualitással kapcsolatos félreértések irreális teljesítménybeli elvárásokat okoznak, és végső soron szexuális elégedetlenséghez fognak vezetni. Ilyen romboló hiedelem az is, hogy a szexuális izgatottság, különösen a férfiaknál, egy automatikus jelenség, mely nem kapcsolódik érzelmekhez, vágyakhoz és preferenciákhoz.

Kommunikációs készségek gazdagítása

A párok gyakran nehezen tudják kifejezni érzéseiket a különféle stressz okozók, aggályok és egyéb problémák esetén. Úgy érzik sokszor, ha egy problémáról nem beszélnek, az idővel majd eltűnik. Sőt, gyakran zavarban vannak a szexuális preferenciák megbeszélésekor, a szexualitásról és intimitásról szóló belső negatív üzenetek végett. Fontos tehát az egyértelmű szexuális kommunikáció elmagyarázása, mely végső soron javíthatja a szexuális és párkapcsolati elégedettséget.

Pszichoedukáció

A pszichoedukáció elengedhetetlen része a merevedési zavar kezelésének, mivel javítja a kommunikációt, lehetőséget nyújt a téves hiedelmek korrigálására, növeli a komfort érzetet és csökkenti a szorongást.

Házi feladat

A pár számára feladott házifeladat csökkenti a merevedési zavarral összefüggő szorongást, konkrét módszereket vezetve be, melyekkel megszakíthatják a negatív gondolkozást és viselkedést, a kudarc helyett fokozatos sikereket segítve ezzel elő.

Szexuális repertoár bővítése

A merevedési zavarral rendelkező férfiak és párjuk számára kihívást jelenthet a régi hibás elvárások és minták elhagyása. A kezelés célja, hogy segítsük a párt a normatív szexuális anatómia, funkciók és reális elvárások elsajátításában. A fokozatos érzéki érintés gyakorlata, valamint a tudatossági tréning segítheti a párt az erotikus és nem-erotikus érintések gyakorlásában, elterelések vagy ítélkezés nélkül.

Azt hittem a merevedési zavar csak másokkal történhet, de amikor a házasságomat veszélyeztette, összeroskadtam. Márton szakszerűen segített és támogatott ezen az úton. Sokat tanultam magamról és a szexualitásról is.

Brúnó

Merevedési zavarom volt, ami kihatott az önbizalmamra, testképemre egyaránt. A merevedési zavarom hamar rendeződött, hosszabb ideig maradtam terápiában, mert éreztem, szükségem van arra, hogy foglalkozzak magammal.

László

Toxikus kapcsolatból jöttem ki, amikor eldöntöttem, segítségre van szükségem. Mind ismerekdésben, mind szexualitásomban elakadásaim voltak. Sikerült megoldanunk a problémáimat. Köszönöm.

Károly
Várom leveled...

Kérj időpontot!

    Have a question?

    Error: Contact form not found.