a

Késleltetett ejakuláció

A késleltetett ejakuláció egy kevéssé ismert, ritkán előforduló szexuális zavar. Ez az orgazmus késleltetését vagy hiányát jelenti, személyes és kapcsolati feszültséget okozva. A késleltetett ejakulációban szenvedő férfiaknak nem okoz nehézséget az erekció hosszú ideig történő fenntartása, ugyanakkor gyakran nem képesek egyáltalán, vagy túlzott stimuláció nélkül ejakulálni.

A késeltetett ejakuláció egy olyan szexuális rendellenesség, amelyben a férfi képtelen ejakulálni szexuális aktivitása során, annak ellenére, hogy megfelelő szexuális ingerlés és ejakulációs vágy van jelen nála.  Az ejakuláció késedelme a férfi számára kínzó lehet, és úgy érezheti, nem az ő irányítása alatt áll. Más szexuális zavarokhoz hasonlóan, fontos pontosan megállapítani, hogy a késeltetett ejakuláció vajon élethosszig tartó-e vagy szerzett. Az élethosszig tartó késeltetett ejakuláció azonban rendkívül ritka, a legtöbb esetben szerzett típusról beszélünk, bizonyos normális funkcionálási periódus után. Egy másik megkülönböztetendő szempont az, hogy a késeltetett ejakuláció általános (minden helyzetre kiterjedő) vagy szituációs-e (csak bizonyos körülmények között vagy bizonyos személyekkel, illetve egyedül végzett szexuális tevékenység során jelentkezik). A késeltetett ejakuláció felmérésekor fontos annak meghatározása is, hogy a zavarban szenvedő férfi szorongásának szintje enyhe, közepes vagy súlyos szintű-e. Ami a késeltetett ejakuláció társuló jellemzőit illeti, öt általános területet említ a szakirodalom, amelyek potenciálisan hozzájárulhatnak ehhez a rendellenességhez:

  1. Párkapcsolati problémák, például a partner szexuális problémái vagy a partner egészségi állapota.
  2. Párkapcsolati tényezők, mint például a rossz kommunikáció vagy a vágyak eltérései.
  3. Egyéni sebezhetőségek, mint amilyen a szexuális visszaélés vagy egyéb pszichiátriai társbetegségek, például szorongás, depresszió vagy szituációs stresszorok.
  4. Kulturális vagy vallási tényezők, melyek gátló tényezőként hatnak a szexuális aktivitással szemben, negatív attitűdök a szexualitással szemben.
  5. A prognózis szempontjából releváns orvosi tényezők.

Pszichológiai okok a késleltetett ejakuláció mögött

Etiológia

A késeltetett ejakulációt kezelő pszichológusnak úgy kell megközelítenie a problémát, mint egy pár problémáját, még akkor is, ha a férfi a saját félelmeit, szorongásait és csalódásait hordozza magában. A késeltetett ejakulációhoz kapcsolódó néhány etiológiai feltételezés közé tartozik például az intimitástól való félelem, terhességi aggályok, rejtett szexuális preferenciák, partnerrel szembeni ambivalencia vagy ellenségesség, valamint a szexualitással kapcsolatos téves információk. Ezen félelmek/érzések bármelyike hatással lehet az intim partnerre és a szexuális/kapcsolati elégedettségre egyaránt. A késeltett ejakulációban szenvedő férfiak a szexuális funkcionálással kapcsolatos saját szorongásuk terhét viselik, valamint aggódnak a partneri elégedettség hiánya és a szexuális probléma kapcsolatra gyakorolt hatása miatt is. A másik mítosz, amely a klienseket nagyon megviseli, az a tévhit, hogy a szexuális interakciókban a férfi az, aki mindig „tovább bírja”, melyet sokan a szexuális kielégülés aranyszabályának tekintenek. A késeltetett ejakulációban szenvedő férfiak partnerei gyakran elégedetlenek, frusztráltak és elutasítottnak érzik magukat. Az érintett férfiaknál mind a szexuális funkcionálás, mind az énkép terén hiányérzet alakulhat ki. A frusztráció és az alacsony önértékelés miatt a férfi kerülheti a szexuális interakciókat, valamint a szexuális problémák megbeszélését. Sok párnál hiányzik a szexuális problémák megbeszélésének készsége, ami a problémamegoldás helyett inkább elkerüléshez vezethet. Könnyen lehet, hogy sok év telik el, mire segítséget kap az illető.

A szakirodalomban három maszturbációs tényezőt azonosítottak a késeltetett ejakuláció kapcsán: 1) sajátos maszturbációs stílus, amelyet nem lehet könnyen utánozni a partnerrel való együttlét során, 2) eltérés a férfi által preferált erotikus fantázia és a tényleges partner valósága között, illetve 3) gyakori maszturbáció. Ezen említett maszturbációs problémákra egy olyan terápiás megközelítés javasolt, melyben a férfi megtanulja felismerni és irányítani azokat a tényezőket, amelyek felgyorsítják vagy lelassítják a szexuális izgalmát. A maszturbációs mintákat lehet, hogy meg kell változtatni a késeltetett ejakulációhoz hozzájáruló önstimulációs minták eredményeként.

Fiziológiai

A késeltetett ejakulációnak számos lehetséges biológiai oka van. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a késeltetett ejakulációt részben a lassabb bulbocavernosus reflexek, a pénisz érzékenységének csökkenése vagy a túl magas pénisz érzékelési küszöb okozzák. A késeltetett ejakuláció a gerincvelő sérülése, szklerózis multiplex, cukorbetegség és alacsony tesztoszteronszint következménye is lehet. A gyógyszerek használata szintén gyakran társul a késeltetett ejakulációval, melyek közé többek között a következők tartozhatnak: antikolinerg, antiadrenerg, antihipertenzív, pszichoaktív, SSRI-k (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) és más antidepresszánsok, antipszichotikus és a kényszerbetegség kezelésére használt gyógyszerek. Az alkohol is okozhat késeltetett ejakulációt, bár a kutatások még nem vizsgálták szisztematikusan az alkohol és a késeltetett ejakuláció kapcsolatát. Ezenkívül, a prevalencia különösen az idősebb férfiaknál és azoknál magasabb, akik depressziósak vagy olyan SSRI-ket szednek, melyek az ejakulációt akadályozzák.

Pszichológiai

A késeltetett ejakuláció valójában a vágy/izgatottság diszfunkciójának egy formája – különösen akkor, ha a férfi nem ér el organizmust a partnerével, de önmagát képes orgazmusig stimulálni. A férfi ilyenkor inkább a saját önstimulációját részesíti előnyben, és nem képes teljesen ellazulni és kölcsönösséget elérni a partnerével. Bár fent tudja tartani az erekcióját, ez többnyire automatikus és nem kellemes érzés. Ezenkívül, előfordulhatnak megfelelőség hiányával kapcsolatos félelmek, amelyek ahhoz vezetnek, hogy a férfi túlságosan céltudatossá válik. Ha egy férfinak a késeltetett ejakulációja szituációs, és képes egyedül orgazmusig maszturbálni, ám partnerével nem képes orgazmust elérni, akkor feltételezhető, hogy nehézségei lehetnek egy másik személy előtti kontroll elvesztésében, vagy félelmei vannak attól, hogy a másiknak fájdalmat okoz vagy őt megbántják. A teljesítménytől való szorongás jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy túlzásba vigyék azt, ami „működik” (pl. sajátos maszturbációs technikák és fantáziák), tovább erősítve a problémát, különösen, ha az a pár rossz szexuális kommunikációjával párosul – ez egy erős és rendkívül frusztráló lefelé tartó spirált eredményezhet.  A szorongásos zavarok különleges kihívást jelentenek a szex- és párkapcsolati terápiákban. A merevedési zavar elmélete a központilag közvetített szorongáshoz kapcsolódik, akár a teljesítménytől való félelem, akár a teljesítmény kimenetelével kapcsolatos szorongás kapcsán.

Kapcsolati problémák

A kapcsolati tényezők gyakran szerepet játszanak mind az általános, mind a szituációs késeltetett ejakulációban. A késeltetett ejakulációban szenvedő férfiak heteroszexuális partnere gyakran úgy érzi, hogy ő a hibás, amiért nem elég vonzó vagy elég ügyes ahhoz, hogy megkönnyítse a férfi ejakulációját. Degeneratív, spirális hatás alakulhat ki, ha mindkét fél kudarcot és elégtelenséget érez, ami végül a párnál a szex teljes elkerülését eredményezheti. Néha a késeltetett ejakulációban szenvedő férfiak orgazmust színlelnek, hogy kielégítsék partnerüket. A szexuális interakció így mechanikussá válik, teljesítményorientált, öröm nélküli, komoly, játékosság nélküli lesz. Az erotika, a szexuális játékosság, az intimitás, a kölcsönösség és a spontaneitás – amelyek központi szerepet játszanak a párok szexuális örömeiben – általában hiányoznak. Az a férfi, aki konfliktusban van kapcsolatában, nem tudja átélni az orgazmushoz szükséges kellemes ellazulást és érzékelést.

Intergenerációs okok

Generációk közötti okok közé sorolható a hibás vagy nem létező szexuális nevelés, illetve a túlságosan kritikus, szigorú vallási ortodoxia. Lehetséges, hogy a korai megszégyenítő tapasztalatok és azok büntetése, például maszturbáláson vagy szexuális kíváncsiságon való rajtakapás, mind a késeltetett ejakulációval kapcsolatos nehézségekhez vezethetnek. Egyes férfiak arról számolnak be, hogy ellentmondásos érzéseket éreznek az agresszióval kapcsolatban, akár a túlságosan agresszív szülők, akár a normális agresszív tevékenység bármely formájának szigorú korlátozása miatt. Ezek a férfiak szoronghatnak attól, hogy a partnerrel folytatott szexuális tevékenység során „agressziót” vagy „önzést” mutassanak ki.

A késleltetett ejakulció terápiás lehetőségei

Számos pszichológiai gyógymód javasolt e rendellenesség kezelésére, ám a hatékonyságot leíró adatok igencsak korlátozottak. A kognitív viselkedésterápia magában foglalja a házi feladatok végrehajtását, melyek akár házi játékoknak is nevezhetők. Ezek az érzéki érintéses feladatok segítenek az érintett párnak abban, hogy felelősséget vállalva intim kapcsolatot és az intimitás feltételeit teremtsék meg. Az érzékszervi fókusz egyik célja a szorongás csökkentése, amely gátolhatja az ejakulációt. A tudatosságon alapuló szenzomotoros feladatok segíthetik a férfit az érzékszervi tudatosság és kompetencia növelésében. A belátásorientált stratégiák segítik csökkenteni az önvádat és az ítélkezést, valamint növelni az önelfogadás érzését. A párra összpontosító stratégiák elősegítik az intimitást és a kölcsönösséget, valamint a további szexuális edukációt és a pozitív szexuális interakciót a pár számára.

Orvosi/biológiai megközelítések

Jelenleg nincsenek elérhető és jóváhagyott gyógyszerek, amelyek kifejezetten az élethosszig tartó vagy szerzett késeltetett ejakulációt kezelnék. A korlátozott hatékonyság ellenére azonban a szakirodalomban számos gyógyszerről számoltak be a késeltetett ejakuláció kezelésére javasoltan. A cabergoline (a prolaktin túltermelésének kezelésére használják) és a bupropion (egy antidepresszáns) a két leggyakrabban használt gyógyszerek.

Érzékszervi védekezés vagy szorongásos kezelések

Számos késeltetett ejakulációban szenvedő személynek problémát okozhat az érzékszervi védekezés, mely egy olyan állapot, amelyben a normális szenzoros bemenetet, például bizonyos szagokat, ízeket, hangokat vagy érintést, nyomasztónak és szorongást keltőnek élnek át. Például egy olyan személy, aki nyálkakerülő és nem kedveli a nyelves csókolózást vagy a vaginális „nedvesség” érzetét, nehezen érheti el az ejakulációhoz szükséges érzékelési küszöböt partnere jelenlétében, mivel a szex normális része a nedvesség vagy csúszósság, ami kellemetlen lehet az egyén számára. Ezekben a helyzetekben, az érzékszervi tolerancia növelésének technikáit kell megtanítani nemcsak az érintés és a nedvesség kapcsán, hanem az élmény mennyiségével vagy intenzitásával szemben is, az intimitásra és a közelségre összpontosítva, nem pedig a teljesítményre.

Maszturbációs flexibilitás

Számos késeltetett ejakulációban szenvedő egyénnek erős, sajátos maszturbációs mintái vannak, amelyek már régóta fennállnak. A szexuálterapeuta oktatási megközelítéssel arra ösztönzi az egyént, hogy gondolja át az eddigi merev maszturbációs mintáit, és kezdjen el lassan nyitottabbá válni mind az ingerlés területén – különböző pozíciók és különböző intenzitású érintések használatával az önstimuláció során -mind pedig különböző fantáziák vagy vizualizációk alkalmazásával.  A szexuálterapeuta elmagyarázza az egyénnek, hogy a maszturbációs flexibilitás növelése azt eredményezheti, hogy a partner érintésére nyitottabbá válhat, és rugalmasabban reagálhat rá.

Külső hatások tudatosságának növelése

A szexterápia gyakran csökkenti a szorongást és az önkritikát azáltal, hogy feltárja az ügyfelet befolyásoló külső üzenetek forrásait, valamint új perspektívák kialakítására ösztönöz az üzenetek jelentésével kapcsolatban. Gyakran az átformálás folyamata zajlik ilyenkor. Néhányan felismerik, hogy a szexről szóló korábbi üzenetek, amelyek szerint a szex piszkos, erkölcstelen vagy szégyenletes, mind hozzájárultak a szexuális interakciókkal kapcsolatos szorongásaikhoz. Az ügyfél reflektálhat a saját szexualitásáról és szexuális teljesítményéről tanult kulturális üzenetekre is, a televízióból, magazinokból, az internetről származó üzenetekre, amelyek a teljesítményt és nem az élvezetet hangsúlyozzák, valamint elszakítják a férfit saját péniszétől és partnerétől.

Pár technikák

Ha a késeltetett ejakulációban szenvedő kliensnek van partnere, nagyon fontos, hogy ha lehetséges, ezt a személyt is bevonjuk a kezelésbe. A partner számára lehetőséget kell biztosítani a mítoszok eloszlatására, a probléma jelenlétének elismerésére, és pozitívan vesz részt a sikeresebb interakciós módok megtalálásában. A párnak a pszichoszexuális készségek házi feladatokkal történő fokozásával, a teljesítménykényszer csökkentésével, valamint a kényelem és a játékosság növelésével segíthetünk. Azok a párok, akik képesek pihenni és együtt játszani, segíthetnek abban, hogy a terapeuta bevezesse a „kölcsönös kompetenciák” fogalmát. A terapeuta arra kérheti a párt, hogy beszéljék meg, mikor és hogyan pihenjenek és játszanak együtt. Például, ha ez a pár szeret kártyázni, közösen túrázni vagy bármilyen más közös tevékenységet folytatni, a terapeuta rámutathat arra, hogy a pár tudja, hogyan kell megtapasztalni az örömöt és a játékosságot, ezt pedig átvihetik a „túl komoly” szexuális életükbe is. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy kényelmesebben összpontosítsanak a nem igényes fizikai játékosságra, beleértve a nem genitális masszázst, illetve a nem szexuális vagy nemi célokra összpontosított érintést. Ezenkívül a párok mindegyike létrehozhatja saját „vágy” ellenőrző listáját az általuk kedvelt viselkedésekről/interakciókról. Együtt dolgozhatnak azon, hogy kellemes és élvezetes helyeket hozzanak létre a szex élvezetésre.

No posts were found for provided query parameters.

Várom leveled...

Kérj időpontot!

    Have a question?

    Error: Contact form not found.