a

Genitális fájdalom (Vaginizmus, dyspareunia)

A genitális fájdalom zavarok pontos okai nem minden esetben tisztázottak. Ennek megfelelően fontos az egyéni pszichés háttér megértése és ezt követően a terápiás módszer megválasztása.

A genitális-medencei fájdalom/behatolási zavar a következőképpen diagnosztizálható:

 • hüvelyi behatolás nehézségei nemi közösülés során;
 • jelentős genitális vagy medence fájdalom közösülési kísérlet során;
 • jelentős fájdalomtól való félelem a hüvelyi behatolás eredményeként;
 • medencefenék izmainak feszessége megkísérelt hüvelyi behatolás során.

A nehézségeknek legalább 6 hónapja kell fennállnia, és klinikailag jelentős szorongást kell okozniuk, melyeket nem lehet más nem-szexuális mentális zavarral vagy súlyos kapcsolati szorongással megmagyarázni. Továbbá, a fájdalmas közösülés két specifikátorral rendelkezik. Az egyik az, hogy vajon a diszfunkció élethosszig tartó-e, vagy szerzett, míg a másik a tapasztalt szorongási szintet vonja magába (enyhe, mérsékelt, súlyos).

A terápiának része az önértékelés, önkép pozitív irányba fordítása, szexuális mítoszok helyesbítése, esetleges szexuális traumák feldolgozása, fóbiák leküzdése, művészetterápiás elemek, meditáció-imagináció, mindfulness használata.

Pszichológiai okok a genitális fájdalom mögött

Egyéni élettani tényezők

Számos élettani tényező okozhat fájdalmas közösülést, mint amilyenek az akut és krónikus betegségek, beleértve a medence gyulladást, endometriózist, valamint a húgyúti fertőzéseket is. A hüvelyi struktúra, rugalmasság és lubrikáció változásai is hozzájárulhatnak a problémához.

Egyéni pszichológiai tényezők

Kutatások kimutatták, hogy a következő tényezők állhatnak összefüggésben a fájdalmas közösüléssel rendelkező nők magasabb fájdalom intenzitásával: szomatikus hipervigilancia, fájdalom katasztrofizálás, fájdalomtól való félelem, negatív szexualitási hozzáállás, figyelemelterelés a szexuális jelekről, szorongás, negatív ok-okozati összefüggések a fájdalom kapcsán, alacsony önhatékonyság érzése a fájdalom kezelésében, illetve depressziós tünetek.

Párkapcsolati tényezők

A partner felfogása és reakciói a problémát illetően jelentős összefüggésben állnak a nőknél tapasztalt fájdalom intenzitásával, valamint mindkét partner szexuális funkcionálásával és jólétével. Úgy tűnik, hogy meghatározó reakció lehet, ha a partner nagyon aggályoskodó vagy negatív. A negatív partneri válaszok (például ellenségeskedés, harag) kedvezőtlen végkimenetellel rendelkezhetnek, beleértve a megnövekedett fájdalmat, a szexuális funkcionálás csökkenését, valamint a szexuális és kapcsolati elégedettségét hanyatlását. Alternatív módon, a segítő partneri válaszok, melyeket a nő ösztönzése és a pozitív megerősítés jellemezhet, alacsonyabb fájdalom szinttel, valamint nagyobb szexuális funkcionálási és jóléti szinttel állhatnak összefüggésben a nő és partnere esetén egyaránt.

Intergenerációs tényezők

Környezetileg, a negatív szexuális attitűdök és a gyermekkori szexuális bántalmazás esetleges kockázati tényezők lehetnek, azt sugallva, hogy bizonyos esetekben akár családi eredetű tényezők is részt vehetnek a probléma hátterében. A szexualitással kapcsolatos edukáció hiánya szintén egy különösen korlátozó nevelésből származhat, vagy amelyben a szexualitást tabuként kezelték.

A genitális fájdalom terápiája

Értékelés

A szexterapeuta önmagában valószínűleg nem képes átfogóan értékelni és hatékonyan kezelni a fájdalmas közösülést, ha nem veszi igénybe egy vagy több más egészségügyi szakember egyidejű együttműködését. Egy nőgyógyász bevonása elengedhetetlen a probléma értékelése során.

Terápia

A terápia kezdeti stádiumának egy szerves részét képezi az edukáció. A kezdeti értékelés és nőgyógyászati megállapítások összefüggésében, itt az ideje kalibrálni az elvárásokat, és felállítani az ésszerű kezelési célokat. A szakirodalom jelzése szerint, a genitális fájdalom teljes felbontását meglehetősen nehéz elérni. Bár a remény szerves részét képezi a kezelésnek, az elvárásoknak reálisaknak kell lenniük. Az alábbiakban olyan technikák kerülnek megemlítésre, amelyek fontos részét képezhetik a terápiának.

Fájdalom demisztifikálása. Még a látszólag megmagyarázhatatlan fájdalomnak is meg van a maga sajátos mintája. Az egyik módja annak, hogy átalakítsuk a titokzatosnak tűnő kínzó fájdalmat egy szabályozhatóbb erővé, hogy segítsük az ügyfelet abban, hogy vizsgálja meg azon feltételeket, amelyek mellett a fájdalom minimalizálódik vagy épp maximalizálódik. Egy fájdalom napló nagyon hasznos lehet ebben a tekintetben, mivel az ügyfél így figyelemmel kísérheti a fájdalmat, amikor a fájdalom bekövetkezik (például érzelmek, gondolatok, viselkedések, izgatottsági szint és kapcsolati interakciók a fájdalom előtt, alatt és után).

Szorongás dekódolása. A szorongás nem egy elkerülhetetlen reakció a fájdalom problémájára. Meg lehet célozni és ezáltal csökkenthető vagy teljesen felszámolható is lehet. A relaxációs terápiás technikák (például légzési gyakorlatok, progresszív izom relaxáció, éber tudatosság), a kognitív újra-strukturálás és a de-katasztrofizálás mind hasznosak lehetnek.

Genitális önvizsgálat. Számos nő, aki a közösülés fájdalmát tapasztalja, gyakran kerüli saját nemiszervének érintését. Általában nem próbálják felfedezni és keresni, ahol fáj. A nők nemiszervükkel való újbóli megismertetése hasznos lehet számos okból is:

 1. lokalizálhatják a fájdalmas területeket;
 2. izom gyakorlatokkal kísérletezhetnek;
 3. önhatékonyságot fejleszthetnek ki, ahol nemiszervük bizonyos aspektusait irányíthatják (izom feszítés).

Kontrollálja a nő a behatolást. Mivel a behatolás fájdalmas, elengedhetetlen a kezelés kezdetén annak hangsúlyozása, hogy a nő irányítsa azt, hogy a behatolás mikor történjen meg és egyáltalán megtörténjen-e, valamint annak ütemét is. Ez a beavatkozás azonnal segítséget nyújt a fájdalom tapasztalatában, mivel a nő saját maga lesz az, aki beleegyezik a behatolásba, nem pedig alávetett lesz.

Közösülés jelentőségének csökkentése. Tudatni kell a párral, hogy az előttünk álló munka a vágy, izgatottság és kapcsolati kötődés növelésére fókuszál, nem pedig a közösülés gyakoriságának növelésére. A kezelés kezdeti szakaszaiban egyáltalán nem ajánljuk a közösülést. Az ügyfelek gyakran ezeket a beavatkozásokat így jelentős stressz csökkentőként tapasztalják, mely segít számukra a kezelés más aspektusaira koncentrálni.

Érzelmek és érzékiség hangsúlyozása. Az ügyfelek arra való irányítása, hogy fizikai vonzódásukat nem-szexuális módon demonstrálják, egy rendkívül fontos lépés. Gyakori a szexet abbahagyó pároknál, hogy ilyenkor minden más fizikai kontaktust kerülnek. Ez károsítja kapcsolatukat és elidegeníti őket egymástól mind fizikailag, mind pszichológiailag.

Szexuális interakciók

Minőségi idő együtt töltése. Még akkor is, ha a párok nem rendelkeznek fájdalmas közösülési problémával, gyakran abba a hibába esnek, hogy elhanyagolják szexuális életüket. Ennek eredményeként egyáltalán nem szexelnek idővel, vagy csak egy rutinná válik számukra, és a fájdalom még rosszabbá teszi ezt a helyzetet. Hasznos lehet a pároknak, hogy szexuális találkozásikon kívül speciális időt szenteljenek szexuális érintkezésekre, akár tervezetten, akár spontán módon.

Vágy és izgatottság kiépítése. A fájdalmas közösülés befolyásolja a szexuális válasz minden szakaszát. Nehéz ugyanis egy nő számára, hogy vágyjon arra, ami fáj, vagy izgatott legyen, amikor tudja, hogy fájdalmas lesz. Ez akár a nő partnere számára is kihívást jelenthet, hogy vágyakozást érezzen akkor, amikor tudja, hogy a nő számára fájdalmat okoz vele.

Kívánatosság önértékelésének növelése. Annak érdekében, hogy a legtöbb nő szexinek érezze magát, arra van szükségük, hogy higgyenek saját kívánatosságukban.

Erotika használata. Azon erotikus anyagok, melyek megfelelnek az ügyfél személyes ízlésének, segíthetik a vágy és izgatottság növelését egy szexuális interakció előtt (pl. könyvek).

Irányított magányos maszturbáció. Azon nők, akik fájdalmas közösülést tapasztalnak, gyakran mindenfajta szexuális tevékenységet abbahagynak, még a maszturbációt is. A maszturbáció újbóli bevezetése hasznos lehet a vágy és izgatottság kiépítésére, valamint arra, hogy az ügyfél ismét megismerje saját nemiszervét.

Izgatottság tudatosságának növelése. Mivel a szexuális izgatottság viszonylag rejtett jelenség a nőknél, sokan nem veszik észre fiziológiai jeleit, mint amilyen a nemiszervek duzzanata, lubrikáció. A fiziológiai visszajelzések tudatosságának növelése így növelheti a szubjektív izgatottságot is.

Tudatosság. A szexuális izgatottság tudatosságának növeléséhez kapcsolódik az éber tudatosság általánosabb elve, mely az arra való fókuszálást vonja magába, ami épp a jelenben történik. A szex során tapasztalt szorongás többsége a negatív végkimenetelek elképzelését vonja magába. A tudatos megközelítés segítheti a nőt és partnerét abban, hogy a jelen érzetekre fókuszáljanak, és ne a következő lépés zavarja őket.

Szexuális repertoár bővítése. Sokan a szexet kizárólag közösülésként határozzák meg, míg a többit előjátékként jelölik, vagyis a fő eseményre való előkészületként. Nem meglepő, hogy mikor a pároknak közösülési nehézségei vannak, általában minden más szexuális interakciót is csökkentenek vagy teljesen abbahagynak. A szexuális repertoár bővítése hagyományosan magába vonhatja az érzéki érintési gyakorlatot, mellyel elterelik a figyelmet a közösülés teljesítményéről, és az érzéki örömök megtapasztalását hozzák előtérbe.

Szexuális kommunikáció elősegítése. Még azon pároknál is, akik érzelmileg nagyon kötődnek egymáshoz, gyakori a szexről való közvetlen kommunikációs nehézsége. Ez az akadály kellemetlen szexuális élményeket eredményezhet, valamint más kielégítő tapasztalatok kihagyását. A párok megtanítása arra, hogyan fejezzék ki preferenciáikat nonverbálisan szex során, zökkenőmentes módja lehet annak, hogyan fokozzák élményeiket.

Egyéni megélés

Kognitív átkeretezés. Két kognitív stílus van, melyet a közösülési fájdalommal rendelkező nőknél azonosítottak korábban: hipervigilancia és katasztrofizálás. A hipervigilancia egy olyan kognitív stílus, melyben az állandó folytonos figyelem a fájdalom ingerre koncentrálódik, mintegy elővételezve, felnyagyobbítva azt. A katasztrofizálás sorána kliens a lehető legrosszabb végkimenetelre gondol. Ilyenkor egy enyhe kellemetlenség egy visszafordíthatatlan fizikai kárrá válik, míg egy jelentéktelen vita a kapcsolat végét jelzi.

Mindezen torzítások igazságtartalmának tesztelése, átgondolása fontos részét képezi a fájdalmas közösülést tapasztaló nők terápiájának. Segíthet a fájdalmas közösülés tényleges fiziológiás következményeinek edukációja, valamint a valóság tesztelése a partner és terapeuta segítségével.

No posts were found for provided query parameters.

Várom leveled...

Kérj időpontot!

  Have a question?

  Error: Contact form not found.